– En mand kan falde for en andens livsværk, men skal han blive ved at leve, så må han leve for sit eget.

                  ( Henrik Ibsen – Kongsemnene)

I kirkerommet Agora i Lucca blir Ibsens beskrivelse av kongstanker og meninger forsterket både av rommets iboende høytid, omgivelsenes historiske sus og deltakernes forventning til lederskapsseminar. Å vandre gatelangs fra hotellet for så å havne i et kirkerom, gjør noe med oss. Å gå i de smale gater, bli møtt med et “bon giorno” fra barristeren i kaffebaren, det gir en følelse av annerledeshet, kanskje til og med utenforskap. Her hører vi ikke riktig til.

Dette er noe av den effekten vi søker, når vi legger våre seminarer til Lucca. Deltakerne skal komme til et sted hvor man ikke er kjent. Deltakerne skal oppleve en annen atmosfære, kjenne på historiens ånd i byen og møte de fastboendes rammer og sosiale kodeks. Da utfordres vi, vi må åpne oss opp for å få del i hva som skjer. Og det er også et grunnlag for å kunne ta inn over seg budskapet i Lederskapsdagene. Åpent sinn, langt fra de daglige gjøremål.

Aleksander Ø. Berg griper lytteren med sin enkle, men kraftfulle historie om menneskets iboende kraft. Kraften til å gjøre og bli det man vil. Og at man aldri skal undervurdere sin egen styrke.

Gjennom historien om Renessansens vårflom av ideer tuftet på menneskets ubegrensede muligheter, tar vi oss gjennom ondskapens tilstedeværelse, for så å havne i Ibsens drama om Kongsemnene. Og gjennom disse fantastiske historiene å se om det er noe vi som ledere kan ta med oss videre; forakten for middelmådigheten, avvisingen av Janteloven og troen på menneskets iboende kraft.

Kunstneren Per Fronth tok oss videre med på en reise i kunstens verden, hvor både ondskapens resultater fra 9/11, skjønnheten hos Sør Amerikas urbefolkning og den uforståelige revejakten i England ble flomlyst i kunstnerens øyne. En utrolig reise med kunstnerens blikk på detaljer og historiefortelling. Og spørsmålet; bør lederen ha fokus på estetikk og kunst?
Kåre Willoch –  en statsmann og intellektuell – griper forsamlingen med sin krystallklare logikk og beskrivelse av samfunn, etikk og moral. På sin karakteristiske måte, tar han oss med på en reise i politikkens verden, der han med sitt konservative sinnelag og etiske fundament, beskriver liberalismens fallgruver når moralske normer er fraværende. Et tankevekkende foredrag om grådighet og manglende holdninger til det å tjene et høyere gode.

Fra Willoch ble vi tatt med inn i medienes verden av informasjonsrådgiver Jarle Aabø. Hvordan er det å stå i lederskapet når flomlyset ubønnhørlig setter deg under lupen? Aabø viste mange eksempler på hvor galt det kan gå – ikke nødvendigvis fordi en belyste sak er alvorlig, men fordi håndteringen av media og journalisten gjør alt så mye verre. Lederens bevissthet om omdømmebygging er en kritisk suksessfaktor.

Sinkaberg og Pedersen løfter lederskapet fram som et konkurransefortrinn - bedrifter med godt lederskap som drives av mening, med et solid fundament som bygger omdømme. Merkevarebygging handler også om lederskap, hvordan lederen er kapabel til å ta ut det beste i sine medarbeidere, gi mening til hver enkelt og stå fjellstøtt på sine verdier og holdninger.

Å bo innenfor Lucca’s bymurer innebærer også at man puster ut på den lokale kaffebaren på hjørnet. Lunsjen inntas utendørs, gjerne på muren med en picnickurv med godsaker. Middagene er fantastiske, det italienske kjøkken er spennende, vinene er en reise i vinbondens filosofi, jordsmonn, arbeidsinnsats og tålmodighet.  Og når så tonene til Puccini’s “ Mio babbino caro” innleder en intimkonsert, bare for Luccaseminarets deltakere, da toppes opplevelsen.